A hétvégémet egy régóta halogatott feladat teljesítésével töltöttem: rendberaktam a fényképeimet. Az elmúlt évek alatt több száz fényképet hívattam elő, ezek több albumban voltak. A tavalyi költözés-elválás miatt ennek egy részét kaptam meg: hónapok óta több kupac kép bezacskózva,  az albumok pedig hiányosan álltak a szekrényemben. Most rávettem magam, hogy átválogatom őket és újra albumokba rendszerezem.

Az első lépés volt, hogy évre-hónapokra behatároljam a sorrendjüket. Post itekkel és listákkal nyomoztam vissza az eltelt évek emlékeit. Egyrészről lélekölő feladat volt, másrészt jó volt több emléket, és arcot újra látni. A fényképeimet digitálisan dvd-ken és egy külső vinyón tárolom, jó pár hónapja leszelektáltam a fenti adat dvd-ket és lementegettem évre és témára lebontva a képeket. Így böngésztem az egyes képek közül és csoportosítottam a kupacokat év és hónap szerint.

Untitled design

Utána jött az legidőigényesebb feladat: kiszedni az albumokból a maradék képeket és újrarendezni őket. Az egész délutánom elment vele, de kész lett: 4 album és kb 200 kép, az utóbbi évekből ami már nem fért bele.

Rengeteg képet ki is dobtam – ennek egy részét felhasználtam máshol, és megfogadom, hogy okosabban megválogatom, hogy melyik kép ‘érdemli’ meg a sok ellőtt digitális fotó közül, hogy maradandó legyen.

Ti dobtatok ki fényképeket? Nekem eddig valahogy olyan szent dolog volt az előhívott fénykép, ezért volt ez a lépés olyan furcsa, de felszabadító.

Ahogy írtam a havi terves bejegyzésnél a szobámat is szerettem volna kicsit dekorálni, így megszabadultam a falamon található bekeretezett 1000 db-os puzzle képtől és a nagy képkeretbe jó pár fényképet tettem, egyfajta vidám kollázsként.

Találtam egy jó megoldást arra, ha nem albumokban szeretnétek tárolni a képeiteket, vagy ideiglenesen csak egy dobozba teszitek.

Advertisements